Місто

Дорого навіть без м’яса: як змінилася ціна на борщовий набір

Пісний борщ за рік зріс у ціні на 22%.

За рік вартість борщу без м’яса зросла на 22%, або на 3,2 грн. Ця страва на початок червня нам обходилася в середньому по країні в 17,8 грн. За рік вартість звичайного рецепту на свинині зросла на 30%, або на 23,4 грн. та коштує вже 101 грн.

Про це в Facebook написав генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, повідомляє НАРОДНА ПРАВДА.

Беремо найпростіший рецепт борщу: картопля та буряк – по 500 гр, капуста – 300 гр, морква та цибуля – по 200 гр, вода питна – 3 л, лавровий лист, сіль, чорний перець – за смаком.

За середньостатистичними цінами державного моніторингу, на початок червня 2018 року, буряк коштував 6,4 грн за 500 гр, картопля – 3,7 грн за 500 гр, капуста – 3,7 грн за 300 гр, морква – 2,7 грн за 200 гр, цибуля – 1,3 грн за 200 гр.

За даними Держстату, рік тому буряк обходився в 3,2 грн за 500 гр, картопля в 4,4 грн за 500 гр, капуста в 2,8 грн за 300 гр, морква в 2,4 грн за 200 гр, цибуля в 1,8 грн за 200 гр. Вартість цієї страви обходилась нам на початок червня 2017 року в 14,6 грн.

Так, зокрема, за рік буряк додав 3,2 грн, або 100%, капуста – 90 коп, або 32%, морква – 30 коп, або 12%. За рік подешевшали картопля на 70 коп, або 16% та цибуля – 50 коп, або 28%.

Пісний борщ, приготовлений в листопаді 2017 року коштував взагалі лише 9,3 грн. Тоді буряк коштував 2,8 грн за 500 гр, картопля – 2,9 грн за 500 гр, капуста – 1,3 грн за 300 гр, морква – 1,3 грн за 200 гр, цибуля – 1 грн за 200 гр.

Залишити відповідь